niedziela, 13 września 2009

JAŁOWIEC


Jest wiele, bo około 76 gatunków jałowca. Nie będę wyliczać wszystkich, tylko parę  takich, które występują w Polsce. Są to jałowiec pospolity,chiński, płożący, pośredni. Nie mają dużych wymagań. Wystarczy im gleba jałowa, piaszczysta. 

Jałowiec to krzew, czasem drzewko z rodziny cyprysowatych. Rośnie bardzo wolno. Jest rozgałęziony od nasady ku górze. Jego liśćmi są igły. Kwiaty pojawiają się jesienią w środkowej części gałązek. Są małe, podłużne i żółte. Później zamieniają się w szyszkojagody, czyli okrągłe, szaro zielone  nasionka - kulki, wielkości grochu, powleczone woskowym nalotem. Kulki tego krzewu są nieprzyjemne w smaku, bo mają smak gorzko-słodki. 

Jałowiec najpiękniejszy jest wiosną. Żółte przyrosty wyglądają bajecznie. Paleta barw jest bardzo szeroka. Od różnych odcieni zieleni, po niebieską, fioletową, żółtą, aż do srebrzystej. 

Charakterystyczne są jego substancje lotne wydzielające się podczas upału.

Jagody jałowca stosuje się w kuchni, lecznictwie i innych przemysłach, ale to już  temat na dalsze posty. Zapraszam. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz