czwartek, 10 września 2009

BAZYLIA W KUCHNI


Bazylia jest to aromatyczna przyprawa poprawiająca smak wielu potrawom. Świeże zioło ma posmak pieprzowo-cytrynowy, natomiast suszone łagodnie korzenny. Bazylia stosowana jest przede wszystkim w kuchni włoskiej, jak również ormiańskiej, gruzińskiej i azerbedżańskiej jako dodatek do potraw narodowych. Nawet u nas w Polsce jest już coraz bardziej znana i lubiana. We Włoszech dodawana jest do pizzy, wszystkich makaronów, a szczególnie do spagetti. Dodawana jest do sosów pomidorowych, jasnych i do sosu zielonego "salsa verde". We Francji natomiast przyprawia się bazylią sosy vinaigrette. Ponadto zarówno świeże jak i suszone ziele dodaje się do pasztetów, duszonych warzyw, twarożku, sałatek, potraw mięsnych - jagnięcych i  wieprzowych, do ryb, kurczaków, do zup /a szczególnie grochówki, fasolowej/. Bazylię dodaje się też do różnych farszów, omletów. Bazylia pięknie komponuje się z czosnkiem, szpinakiem no i oczywiście pomidorami. Ziele to bardzo dobrze konserwuje się w oliwie,  czy occie. /dodaje się  parę liści bazylii do oliwy lub octu i stosuje się do surówek/.Bazylii nie należy gotować, tylko dodawać do potraw już ugotowanych, ponieważ traci swe cenne olejki lotne. Tak więc widać nasza bohaterka ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni.    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz