poniedziałek, 14 września 2009

JAŁOWIEC I ZDROWIE

Zalety jałowca znano już w starożytności, oraz  w medycynie ludowej, czy też naturalnej.Wykorzystuje się do produkcji nalewek, wyciągów wodnych i alkoholowych, naparów, czy syropów. Jagody tego ziela działają moczopędnie przy zapaleniach dróg moczowych. Przyśpieszają wydalanie szkodliwych substancji z organizmu i oczyszczają krew . Działają bakteriobójczo. Pomagają w zaburzeniach trawiennych, cukrzycy, nadczynności tarczycy. Owoce jałowca działają żółciopędnie  i pobudzająco na wątrobę i żołądek. Pobudzają ruch robaczkowy jelit. Jałowiec  stosuje się do nacierania przy bólach reumatycznych, gośćcowych,  w nerwobólach , czy zapaleniu korzonków nerwowych. 

Nie wolno go jednak stosować w dużej ilości, ponieważ może uszkodzić nerki i spowodować nadmierne wydzielanie moczu. 

Nie wskazane jest stosowanie wyciągów jałowca w ostrych chorobach zapalnych przewodu pokarmowego, w zaostrzonej chorobie wrzodowej, w ciężkich chorobach nerek, wątroby, oraz  w ciąży.

 Tak więc stosujmy jałowiec, ale ostrożnie. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz