sobota, 7 listopada 2009
ANYŻ W PRZEMYŚLE
Anyż spotykamy nie tylko w aptece czy w kuchni. Wykorzystywany jest również w przemyśle.
Zajmijmy się najpierw przemysłem spirytusowym. Jednym z alkoholi produkowanym z udziałem anyżu jest Absynt. Jest to napój alkoholowy wysokoprocentowy otrzymywany w procesie destylacji różnych ziół, a przede wszystkim naszego anyżu. Pierwsza receptura powstała w Szwajcarii. Jednak największą popularność ten ciekawy trunek zdobył w XIX i XX w. we Francji. Pili go przeważnie artyści. Innym alkoholem jest znana i u nas Anyżówka, czyli słodki likier o zapachu i smaku anyżku. W orginalnej formie produkowany jest we Francji i Stanach Zjednoczonych.
To nie jedyny przemysł, który wykorzystuje tę aromatyczną przyprawę. Możemy ją spotkać również w przemyśle cukierniczym i w piekarniczym.
Pyszne ciasta, ciasteczka, pierniki, czy keksy z anyżem w roli głównej to niebo dla podniebienia wszystkich smakoszy, a bułeczki anyżowe napewno niejednego amatora dobrego pieczywa zadowolą.
Ostatnio modne są również ziołowe cukierki. Miedzy innymi można dostać cukierki anyżowe przeciwkaszlowe.
Tak więc rozkoszujcie się niewiarygodnym smakiem i zapachem tej przyprawy.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz