Anyż wykorzystywany jest w medycynie.
Działa lekko wyksztuśnie i napotnie. Robi się z niego napary, syropy przeciw kaszlowe, tabletki do ssania na chore gardło.
Bardzo dobrze jest zrobić sobie inhalację z anyżu na chore drogi oddechowe.
Zioło to oczyszcza krew, działa moczopędnie i wiatropędnie, pobudza trawienie. Pomaga przy kamicy nerkowej i skąpomoczu.
Z anyżu robi się herbatki ziołowe.
Ziele to zmniejsza fermentację jelit i wzdęcia, działa przeciw skurczowo.
Generalnie stymuluje działanie przewodu pokarmowego.
U młodych mam pobudza laktację i w niewielkim stopniu owoce anyżu działają przeciw bakteryjnie, ponadto odkażają skórę, działają toksycznie na pasożyty i odstraszają owady.
Tak więc to nasze pachnące ziele jest bardzo pożyteczne.
Znaleźć go można również w kuchni i w przemyśle, jednak o tym opowiem w następnych postach, na które serdecznie zapraszam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz